15 Ekim 2018 Pazartesi

Konu Başlıkları:

Age of Empires 2 neden bu kadar çok seviliyor?

Öyle bir oyun düşünün ki, Strateji oyunu sevenlerin hepsi tarafından pek beğenilsin ve boş zamanlarında hiç bıkmadan, sıkılmadan sürekli oynanabilsin. Böyle bir tanıma uyacak 2 oyun sunulabilir bunlardan birincisi Age of Empires 2 diğeri de Rise of Nations'dur.



Ne gariptir ki bu 2 oyunun da yapımcısı Microsoft'dur. Microsoft bu tarz oyunlarda her ne kadar başarılı yapımlar ortaya sürse de bir türlü istikrarı sağlayamamış ve oyunların yeni sürümlerini yayınlamada hep gecikmiştir. Örneğin böylesine çok sevilen bir strateji oyıununu 2005'te çıkardığı Age of Empires 3'den sonra bir sessizliğe, karanlığa, boşluğa süreklemiştir. Ta ki 2017 yılında Age of Empires 4'ün tanıtım videosunu atana kadar. Gerçi, onun da ne olacağı kesin değil ya çünkü 1 senedir herhangi bir oynanış, görünüş vs. ne bir görsel içerik ne de bir video geldi.

Age of empires 2 neden seviliyor

Bunu aslında şöyle açıklamak mümkün: insanoğlunun bitmek bilmeyen sonsuz hükmetme arzusu ve detaycılık. İnsanoğlu ilk çağda hayvanlara, çeşitli varlıkalara, orta çağda dünyaya, günümüzde ise tüm kainata hükmetmek istiyor, bu süreçte tek değişmeyen şey hüktmetme arzusudur. Peki bu arzuyu kısa süreliğine de olsa karşılarsanız, insanoğlu size ne der? İşte Age of Empires tarzı oyunlar da insanoğlunun bu hükmetme arzusunu birkaç saatliğine de olsa dindirdiği için çok seviliyor.

Age of Empires 2, çıktığı zamanlarda gerek grafikleri gerekse oyun mekanikleri ile oyuncular tarafından çok sevildi ve Microsoft'a çok para kazandırdı. Bu başarının arkasında, zamanın tekel olması da yatıyor, o zamanlar sadece 2d olarak sunulan strateji oyunlarını ülkeleri yönetebildiğiniz, şahlandırabildiğiniz ya da yaptığınız kötü hamleler ile yok edebildiğiniz 3D bir oyun sunmak o zamanlar mühteşem bir olay olarak nitelendirilebiliyordu. Bunu bugün yapmak "bunu herkes yapar" düşüncesi bile oluşturabiliyorken oyunun çıktığı zamanlar da böyle bir oyun piyasaya sürmek zordu.

İkinci bir neden olarak jenerasyondan bahsedebiliriz, bu oyuna duyulan özlemi en çok çeken kişiler 2000'li yıllarda ergenliğini yaşamış kişilerdir çünkü bu kişiler bu yıllarda gerek internet kafede diğer arkadaşları ile gerekse evlerinde tek başına oynayarak bu zevki tatmışlar ve ilkleri yaşamışlardır. Bu aynı 2015 yılında ergenliğini yaşayıp GTA 5 oynamış bir kişinin 2025 yılında kendisine GTA 5'i sorduğumuzda "Hey gidi be, ne günlerdi, ne oyundu be!" demesi kadar normal.

Günümüzde oyunları değerlendiren, onlar hakkında haberler yazan birçok kişi 25-30 yaşlarında ve bu Age of Empires 2'nin neden klasikleşmiş ve tam not alan bir oyun olduğunu açıklar niteliktedir.

0 yorum:

Yorum Gönder